In het Magazine Anders staat het interview met Illya Soffer, directeur van Ieder(in) een koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Ieder(in) maakt zich sterk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten.

Illya is moeder van twee volwassen zoons die ondertussen het huis uit zijn. Haar oudste zoon heeft het Syndroom van Down en de jongste heeft ook extra zorg nodig gehad. Illya verteld over de impact hiervan op haar en het gezin en hoe zij dit heeft gecombineerd met een  verantwoordelijke baan.

De belangrijkste les die zij meegeeft is: 

“Heb vertrouwen in jezelf. Voordat ik ooit kinderen kreeg, dacht ik: ‘hoe moet dat straks?’ En toen kreeg ik een kind met een handicap en dacht ik: ‘dit kan ik helemaal niet.’ Een wijze vriendin zei toen tegen mij: ‘je zal het toch gewoon wel doen zoals je ongeveer bent.’ En zo werkt het volgens mij ook. Ik ben een regelneef, een netwerker, iemand die hartelijk is, met humor en een bikkel. Die dingen die heb ik allemaal, daar hoef ik niets voor te doen. Dat is ook de manier waarop ik het uiteindelijk met mijn kinderen en mijn gezin doe. Als ik het anders zou doen, dan raak ik uit balans. Dus mijn tip is om vertrouwen te hebben in jezelf. Als je het doet op jouw eigen manier dan geeft dat de minste spanning. Dan zal je niet over een aantal jaren denken: ‘waar ben ik gebleven?’ Laat jezelf niet in de steek omdat je in een heel andere wereld terecht bent gekomen. Een wereld waarin opeens iedereen een mening heeft en adviezen geeft en van alles van je vindt.

Er zijn een heleboel oordelen over ouders, sowieso over moederschap en over werk. Zelfs mijn eigen moeder zei; ‘kind, houd toch op met dat werken, dat kan toch niet met jouw gezin!‘ Nou, ik denk dat ik dood was gegaan of in een depressie was geraakt als ik was gestopt met werken.”

Lees het volledige interview in het Magazine

ANDERS is een Magazine boordevol ervaringsverhalen van moeders met een kind met een beperking die gezin, werk en extra zorg combineren.

Bestel ANDERS voor jezelf, je familie of werkgever óf geef het cadeau aan een andere moeder met een kind met een beperking waarvan je weet dat ze werkt of misschien juist wil gaan werken.

Wil je het Magazine bestellen of een preview zien?

Doe het Magazine cadeau aan jezelf of een ander en lees de inspirerende interviews met tips van andere moeders die gezin, werk en extra zorg combineren

Pin It on Pinterest

Share This