Home » Blog » Praktische tips » Praten met gebaren

Praten met gebaren

door | 14 jan, 2019 | Praktische tips

Wanneer het leren praten bij een kind niet vanzelf op gang komt, is praten met gebaren aan te raden. Kinderen zeggen gemiddeld zo tussen de 13 en 18 maanden hun eerste woordjes maar kinderen met bijvoorbeeld een auditieve of verstandelijke beperking laten een vertraagde taalontwikkeling zien. Toch communiceren zij wel degelijk. Door middel van huilen, aanwijzen, schudden met het hoofd én het inzetten van hun handen en armen, maken zij vanaf de geboorte al van alles duidelijk aan de omgeving. Gebaren is dus een natuurlijke manier van communiceren die wij allemaal toepassen.

Nederlands met gebaren (NmG) is niet hetzelfde als de Nederlandse Gebarentaal die voor dove mensen gebruikt wordt. Nederlands met Gebaren (NmG) kun je omschrijven als het gedeeltelijk ondersteunen van een gesproken Nederlandse zin met gebaren en soms ook met grammaticale elementen uit de NGT (Nederlandse Gebarentaal). NmG is dus een combinatie en geen zelfstandige taal, zoals het Nederlands en NGT dat wel zijn (bron: Trude Schermer van het Nederlands Gebarencentrum) Zie voor meer informatie hier

Wat maakt het gebruik van gebaren nu zo doeltreffend? Er zijn vele voordelen waarvan ik een aantal hier op een rij zet:

-het geeft het nog niet pratende kind zich de mogelijkheid zich te uiten

– Het blijkt dat met het gebruik van gebaren kinderen eerder leren praten

– Kinderen pikken visuele ondersteuning sneller op dan informatie die puur mondeling (auditief) wort gegeven. Luisteren met je oren is voor jonge kinderen heel lastig. Kinderen luisteren graag met hun ogen!

– Praten met gebaren komt niet in plaats van normale taal maar werkt als een ondersteuning van de gesproken taal.

Om het NmG onder de knie te krijgen, moesten wij als ouders ook de verschillende gebaren leren. Het bleek dat wij zelf ook nogal visueel ingesteld zijn want we hebben het meest geleerd van DvD’s kijken van Lotte & Max. Deze dvd’s zijn heel leuk om samen met je kind te oefenen.

Op Youtube staan veel leuke filmpjes die het kijken waard zijn. Hieronder nog een aantal tips om het praten met gebaren snel onder de knie te krijgen:

Kindergebaren met Lotte & Max

Lotte & Max leren kinderen de basis-gebaren, waardoor ze zich beter kunnen uiten. Een leuke manier om samen een hechte band op te bouwen en de taalontwikkeling te stimuleren. D.m.v. DvD’s en andere prachtige producten, is het thuis erg makkelijk toe te passen al voor kinderen vanaf 7 maanden.

Kijk op de site 

 

iSignNGT is een basis gebarenwoordenboek met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT), de taal van dove mensen in Nederland

Deze app is voor iedereen die kennis wil maken met de Nederlandse Gebarentaal en voor mensen die NmG (Nederlands met ondersteunde Gebaren) gebruiken. Gebaren kunnen via het Nederlands worden opgezocht alfabetisch en thematisch. De applicatie is gratis te downloaden uit de AppStore.

Kindergebaren app voor kinderen

KinderGebaren voor en door kinderen! De KinderGebaren app is mogelijk gemaakt door NSGK. Ieder item bevat een plaatje met daaronder een filmpje en een geluidsfragment van het bijbehorende gebaar. Als je tikt op de grote play knop of het kleinere knopje onder de naam van het object, dan speelt/stopt het filmpje of geluidsfragment.

Voor Iphone en Ipad download de App 

Gebaar van de dag

Elke dag een officieel gebaar uit de Nederlandse Gebarentaal. Kijk hier voor de App.

Wil je regelmatig interessante informatie van mij ontvangen? Mis dan niets en schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief!

 

 

Over mij

Als moeder van een kind met een beperking, weet ik hoe lastig het is alle ballen in de lucht te houden. Bovenop alle ‘normale’ uitdagingen, krijg je nog zoveel méér op je bordje. Ik coach moeders naar een betere balans tussen werk-privé-zorg taken zodat er ruimte ontstaat om meer te genieten van het leven.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Werk en zorg combineren, hoe dan?

Werk en zorg combineren, hoe dan?

Werk en gezin combineren is voor veel ouders een uitdaging. Maar wat als je een zorgintensief kind hebt? Is dat te combineren? En zo ja, hoe doe je dat dan en wat helpt om de combinatie mogelijk te maken?

lees verder

0 Reacties

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst om de laatste artikelen te ontvangen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin