Vliegen met autisme of een andere beperking

Op vakantie gaan is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Vliegen met een kind met een beperking al helemaal niet! Drukke luchthavens, lange wachtrijen en veel onoverzichtelijke situaties kunnen zorgen voor heel veel stress bij ouders en kinderen.

Zelf heb ik twee jaar geleden voor het eerst alleen gevlogen met mijn zoon. Omdat hij soms onverwacht wegloopt, opeens kan besluiten niet meer mee te lopen of onverwacht kan reageren, vond ik dit zelf erg spannend. Ik kon wel wat extra begeleiding gebruiken. Toen ik ging bellen  met de luchthaven, werd ik niet echt veel wijzer. De meeste hulp die ik vond, was gericht op invaliditeit en niet zozeer op een verstandelijke beperking. Uiteindelijk vond ik via facebook een post over vliegen met autisme.

En wat bleek? Er bestaat zoiets als een DPNA code, wat staat voor Disabled Passenger with intellectual or developmental disability Needing Assistance. Ofwel:

Gehandicapten of personen met beperkte mobiliteit: personen wier mobiliteit bij het gebruik van vervoer beperkt is ten gevolge van een lichamelijke (zintuiglijke of locomotorische, permanente of tijdelijke) handicap, een intellectuele handicap of stoornis, of enige andere oorzaak van handicap, of ten gevolge van leeftijd (bijv. dementie) en wier situatie vereist dat zij passende aandacht krijgen en dat de aan alle passagiers verstrekte diensten aan hen worden aangepast.

Het werkt eigenlijk vrij simpel: wanneer je een reis hebt geboekt en hebt ingecheckt ga je naar de Axxicom balie in de vertrekhal (minimaal 2 uur van te voren) Daar krijg je een assistent(e) toegewezen die jullie naar het vliegtuig brengt. Aan de gate mag je als eerste instappen. Heel fijn dat je op deze manier lange wachtrijen kunt omzeilen en iemand bij je hebt die een oogje in het zeil houdt tijdens onoverzichtelijke situaties, bijvoorbeeld bij de Security.

Afhankelijk van de handicap, zijn er verschillende vormen van assistentie. In ons geval was het een beetje overdreven omdat mijn zoon een rolstoel aangeboden kreeg terwijl hij prima kan lopen. Hij vond het echter prima om als een koning door de vertrekhallen geduwd te worden en voelde zich heel speciaal.

Wil je weten of het iets voor jullie is? Kijk hier voor de verschillende vormen van assistentie:

Op de website staan behalve handige tips, ook informatie over een Schiphol tour die een paar keer per jaar gehouden wordt om kinderen voor te bereiden op een vliegreis! Er handig wanneer jouw kind moeite heeft met onverwachte situaties! Wil je e.e.a. teruglezen in een boekje? De initiatiefnemer van vliegen met autisme, heeft ook een gelijknamig boekje geschreven wat je kunt bestellen via deze link

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang interessante informatie en tips

Delen
Gepubliceerd door:
Machteld

Recente artikelen

Gaat levend verlies ook over verlies van werk?

De podcast Levend-verlies gaat over gevoelens van verlies en rouw die ouders van een kind…

7 maanden geleden

Aandacht voor geluk- en pechmomentjes geeft minder frustraties

Onze dagen zijn eigenlijk een verzameling van pech- en geluksmomentjes. Van hele kleine tot grotere…

1 jaar geleden

Het enige wat er écht toe doet, is liefde

Magazine Anders staat vol verhalen van moeders met een kind met een beperking. In haar…

1 jaar geleden

Zomeraanbieding Magazine Anders

Als moeder van een zorgintensief kind heb je vaak weinig tijd om te lezen. Een…

2 jaar geleden

Werk en zorg combineren, hoe dan?

Werk en gezin combineren is voor veel ouders een uitdaging. Maar wat als je een…

2 jaar geleden

Werk en mantelzorg voor ouders met een zorgintensief kind

Toen wij onlangs een eerste webinar werk en mantelzorg organiseerde voor ouders met een zorgintensief…

2 jaar geleden