Kinderen gezond en veilig laten opgroeien, begint bij ons als ouders. Wij zijn de spiegel voor onze kinderen. Als je zelf nooit sport of niet gezond eet, zullen je kinderen dat niet anders gaan doen. Dat kan een reden zijn om eens naar je eigen patronen te kijken.
Daarbij ben je als moeder van een zorgintensief kind, topsport aan het bedrijven. Jarenlang kun je te maken hebben met gebroken nachten, luiers verschonen, veelvuldig tillen en langdurig achter je kind aanrennen wanneer het gaat spelen of ergens op af gaat. De welbekende tropenjaren stoppen niet automatisch wanneer je kind ouder wordt. Het lijkt een open deur dat je beter opgewassen bent tegen al die uitdagingen wanneer je fit bent. Toch zijn veel mensen geneigd zichzelf als eerste te verwaarlozen wanneer het even tegenzit.
Als je het druk hebt, laat je weleens wat versloffen. Dan plof je misschien liever op de bank als de kinderen op bed liggen dan naar de sportschool te gaan. Hoe zit dat bij jou? Sta jij geregeld stil bij hoe je de dingen aanpakt en ben jij blij met je eigen gewoontes? Vind jij dat je gezond eet, genoeg slaapt, voldoende beweegt?
Een gezond lichaam wil iedereen. Maar wat is gezond zijn eigenlijk? Over het algemeen wordt gesteld dat je gezond bent wanneer je niet ziek bent. Maar is de afwezigheid van ziekte dan gezond zijn?
Wanneer je geen ziekte hebt, betekent dat niet automatisch dat jij je ook gezond voelt. En andersom zijn er mensen die wél een ziekte hebben die zich toch fit voelen. Hoe jij je voelt, is namelijk een samenspel tussen lichaam, geest en omgeving. Daarbij geldt; hoe meer invloed jij daarop kunt uitoefenen, hoe beter jij je voelt.
Als we nog een stapje verder gaan, kun je spreken over vitaliteit. Zonder zweverig te zijn, voel je je vitaal als je bovenop je gezondheid ‘de energie van je leven voelt stromen’ Het heeft te maken met levenslust, energie, inspiratie en motivatie. Vitaliteit zegt dus iets over hoe energiek jij je voelt op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Dit beïnvloedt elkaar en kan niet los van elkaar gezien worden. Zie het als tandwielen die in elkaar grijpen, als er één begint te draaien, worden de anderen vanzelf in beweging gebracht.
Wanneer je zelf iets kunt doen aan je situatie, geeft dat een gevoel van controle. Vitale mensen die de regie voeren over hun leven, kunnen tegenslagen beter opvangen dan mensen die zich machteloos voelen.
Natuurlijk hoef je niet meteen heel grote veranderingen door te voeren. Studies hebben aangetoond is dat in gebieden in de wereld waar mensen heel oud worden (Blue Zones) zonder chronische ziekten en zonder mentale aftakeling, een aantal belangrijke overeenkomsten zijn:
Het goede nieuws is dat je niet direct op alle vlakken iets hoeft te veranderen om verbetering te krijgen. Sterker nog, wanneer je de doelen te hoog stelt, is de kans op mislukking groot. Kleine stapjes zorgen voor succeservaringen en die motiveren om door te gaan. En denk aan de tandwielen, als er één begint te draaien, gaat de rest ook bewegen. Dus stel jezelf een doel dat klein genoeg is. Zo klein zelfs, dat er geen excuus is het niet te doen.
Een Japanse wijsheid is Kaizen, wat letterlijk betekent ‘veranderen om te verbeteren, continue verbetering’ Dit is gebaseerd op het idee dat kleine, voortdurende veranderingen grote verbeteringen teweegbrengen. De uitdaging is hierbij steeds iets uit te kiezen wat je direct kunt aanpakken én wat bijdraagt aan het bereiken van jouw (grotere) doel.
Wat zou jij graag willen veranderen in jouw leven? Kun je daar al een mini-stapje in de goede richting voor bedenken? Wie weet begin je vandaag al met een klein stapje in de richting van jouw veranderdoel! En als je daar wat hulp bij kunt gebruiken, plan dan hieronder een gratis consult van 20 minuten om te bekijken of ik je daarbij kan helpen!
Kun je wat hulp gebruiken of zou je over een bepaald onderwerp iets willen vragen? In een gratis gesprek van 20 minuten kun je ontdekken of ik iets voor je kan betekenen.
Voel je vrij, het is volledig vrijblijvend.
De podcast Levend-verlies gaat over gevoelens van verlies en rouw die ouders van een kind…
Onze dagen zijn eigenlijk een verzameling van pech- en geluksmomentjes. Van hele kleine tot grotere…
Magazine Anders staat vol verhalen van moeders met een kind met een beperking. In haar…
Als moeder van een zorgintensief kind heb je vaak weinig tijd om te lezen. Een…
Werk en gezin combineren is voor veel ouders een uitdaging. Maar wat als je een…
Toen wij onlangs een eerste webinar werk en mantelzorg organiseerde voor ouders met een zorgintensief…