Om welke wijzigingen ging het en in hoeverre helpt het mantelzorgers in de praktijk?Biedt deze regelgeving soelaas in situaties waarin boven gebruikelijke zorg langdurig wordt verleend en overbelasting op de loer ligt? En in hoeverre zijn ouders van een kind met een beperking hiermee geholpen?
Wijzigingen:
De zorgverlof regelingen bieden een tijdelijke oplossing wanneer er voor een bepaalde periode extra tijd nodig is om zorg te verlenen. Ouders van een kind met een extra zorgbehoefte, hebben hier doorgaans niet veel aan. Zij zullen meer gebaat zijn bij flexibele oplossingen om werk en zorg met elkaar te kunnen (blijven) combineren.
Elke situatie is anders waardoor ook elke oplossing maatwerk zal zijn. In hoeverre regelen werkgevers dit al in een Mantelzorg vriendelijk beleid? Wordt er bijvoorbeeld in jouw functioneringsgesprek gevraagd naar mantelzorg? Of is flexibel werken al opgenomen in de cao van jouw bedrijf? Zie hierover ook werk en Mantelzorg
De overheid heeft een aanzet gegeven maar laat de invulling ervan bij werkgevers en werknemers liggen. Zij zijn aan zet om met elkaar in gesprek te gaan en mee te denken in maatwerkoplossingen. Dit kan ten dele niet anders omdat elke mantelzorger gebaat zal zijn bij een andere oplossing. Flexibele oplossingen die ook gedurende de tijd steeds weer kunnen veranderen. Dit geeft ruimte aan mooie en pragmatische oplossingen waar beide partijen gebaat bij zijn. Dit is zoals een ideale participatiemaatschappij zou moeten functioneren.
Toch is er ook een keerzijde. Een aantal punten wordt onvoldoende belicht:
Als het makkelijk was, dan had niemand een probleem
In een ideale wereld, combineren we allemaal werk en zorg. Toch is het niet zo simpel blijkt uit de cijfers waarbij vier miljoen Nederlanders mantelzorgen en bijna de helft daarvan zich zwaar belast voelt. Voor ouders van een kind met extra zorgbehoeften blijkt uit onderzoek dat 78% minder is gaan werken en zelfs overwerkt is geraakt of in een burn-out terecht is gekomen (60%) Dit onderstreept het belang van in gesprek gaan met elkaar zodat de mantelzorger er niet alleen voor komt te staan.
Vind je het zelf moeilijk om jouw situatie bespreekbaar te maken? Ik maak graag tijd vrij om te bekijken of ik jou daarbij kan helpen. Klik op onderstaande link om een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen.
De podcast Levend-verlies gaat over gevoelens van verlies en rouw die ouders van een kind…
Onze dagen zijn eigenlijk een verzameling van pech- en geluksmomentjes. Van hele kleine tot grotere…
Magazine Anders staat vol verhalen van moeders met een kind met een beperking. In haar…
Als moeder van een zorgintensief kind heb je vaak weinig tijd om te lezen. Een…
Werk en gezin combineren is voor veel ouders een uitdaging. Maar wat als je een…
Toen wij onlangs een eerste webinar werk en mantelzorg organiseerde voor ouders met een zorgintensief…