Mantelzorgcompliment

Op 10 november is het de dag van de mantelzorger. Heb jij hem al aangevraagd, het mantelzorgcompliment? Wat vind je eigenlijk van dit initiatief? Vind je het goed of heb je er dubbele gevoelens bij?

Laat ik vooropstellen dat het leuk is om een cadeautje te krijgen. Het is fijn wanneer mensen jouw inspanningen waarderen.  Al is het maar één keer per jaar en al moet je dat cadeautje eerst zelf aanvragen. Toch leuk meegenomen zou je denken.

Tegelijkertijd schuurt zo’n compliment. Mantelzorgers worden in Nederland al jaren ingezet als verkapte bezuiniging voor de zorg. Vorig jaar trok Stichting Mantelzorgelijk nog aan de bel met het Mantelzorg Manifest met ‘een dringende oproep aan de rijksoverheid, gemeenten en werkgevers om hun beleid en regelgeving af te stemmen op de behoeften en input van mantelzorgers in Nederland’.

Dat was echter voordat de wereld in de greep van Corona kwam. Door de lockdown in maart 2020 werd voor veel mantelzorgers pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar het systeem is. De mantelzorger was aangewezen op zichzelf, zonder hulp en zonder een plan B.

Uit een peiling van Mantelzorg.nl blijkt hoe zwaar mantelzorgers de periode van de lockdown hebben ervaren. Ook tijdens de periode daarna is het de formele zorg niet op het oude niveau terug. Zelfs in augustus nog bleek nog dat van alle thuiswonende zorgvragers met een indicatie voor formele zorg nog 34% geen of slechts een deel van de geïndiceerde zorg ontving.

Toen we uit de eerste lockdown kropen, bracht het opstarten van de scholen en de terugkeer van de (PGB-) zorgondersteuning weer wat lucht. Voorzichtig konden we wat op adem komen. Nu de tweede Coronagolf een feit is, wordt het wederom enorm spannend.

Een nieuwe (gedeeltelijke) lockdown kan er voor zorgen dat gezinnen opnieuw teruggeworpen worden op zichzelf. Alhoewel de scholen nog open zijn, kan door alle besmettingen een quarantaineperiode iedere school en ieder gezin treffen.

Juist nu is het van belang dat mantelzorgers overeind blijven staan. Daarbij gaat het niet om een standaard compliment één keer per jaar maar om een structurele waardering voor mensen die zorg leveren, zowel professioneel als mantelzorger. Zorgen voor onze naasten is misschien wel de allerbelangrijkste taak die er is en die verdient meer dan een eenmalige bonus.

 

 

Wil je meer weten?

Wil je meer blogs lezen van De Andere Zaak of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Schrijf je in voor handige tips en blogs of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan! 

Delen
Gepubliceerd door:
Machteld

Recente artikelen

Gaat levend verlies ook over verlies van werk?

De podcast Levend-verlies gaat over gevoelens van verlies en rouw die ouders van een kind…

7 maanden geleden

Aandacht voor geluk- en pechmomentjes geeft minder frustraties

Onze dagen zijn eigenlijk een verzameling van pech- en geluksmomentjes. Van hele kleine tot grotere…

1 jaar geleden

Het enige wat er écht toe doet, is liefde

Magazine Anders staat vol verhalen van moeders met een kind met een beperking. In haar…

1 jaar geleden

Zomeraanbieding Magazine Anders

Als moeder van een zorgintensief kind heb je vaak weinig tijd om te lezen. Een…

2 jaar geleden

Werk en zorg combineren, hoe dan?

Werk en gezin combineren is voor veel ouders een uitdaging. Maar wat als je een…

2 jaar geleden

Werk en mantelzorg voor ouders met een zorgintensief kind

Toen wij onlangs een eerste webinar werk en mantelzorg organiseerde voor ouders met een zorgintensief…

2 jaar geleden