Home » Blog » Samen Zorgen » Mantelzorgcompliment

Mantelzorgcompliment

door | 9 nov, 2020 | Samen Zorgen

Op 10 november is het de dag van de mantelzorger. Heb jij hem al aangevraagd, het mantelzorgcompliment? Wat vind je eigenlijk van dit initiatief? Vind je het goed of heb je er dubbele gevoelens bij?

Laat ik vooropstellen dat het leuk is om een cadeautje te krijgen. Het is fijn wanneer mensen jouw inspanningen waarderen.  Al is het maar één keer per jaar en al moet je dat cadeautje eerst zelf aanvragen. Toch leuk meegenomen zou je denken.

Tegelijkertijd schuurt zo’n compliment. Mantelzorgers worden in Nederland al jaren ingezet als verkapte bezuiniging voor de zorg. Vorig jaar trok Stichting Mantelzorgelijk nog aan de bel met het Mantelzorg Manifest met ‘een dringende oproep aan de rijksoverheid, gemeenten en werkgevers om hun beleid en regelgeving af te stemmen op de behoeften en input van mantelzorgers in Nederland’.

Dat was echter voordat de wereld in de greep van Corona kwam. Door de lockdown in maart 2020 werd voor veel mantelzorgers pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar het systeem is. De mantelzorger was aangewezen op zichzelf, zonder hulp en zonder een plan B.

Uit een peiling van Mantelzorg.nl blijkt hoe zwaar mantelzorgers de periode van de lockdown hebben ervaren. Ook tijdens de periode daarna is het de formele zorg niet op het oude niveau terug. Zelfs in augustus nog bleek nog dat van alle thuiswonende zorgvragers met een indicatie voor formele zorg nog 34% geen of slechts een deel van de geïndiceerde zorg ontving.

Toen we uit de eerste lockdown kropen, bracht het opstarten van de scholen en de terugkeer van de (PGB-) zorgondersteuning weer wat lucht. Voorzichtig konden we wat op adem komen. Nu de tweede Coronagolf een feit is, wordt het wederom enorm spannend.

Een nieuwe (gedeeltelijke) lockdown kan er voor zorgen dat gezinnen opnieuw teruggeworpen worden op zichzelf. Alhoewel de scholen nog open zijn, kan door alle besmettingen een quarantaineperiode iedere school en ieder gezin treffen.

Juist nu is het van belang dat mantelzorgers overeind blijven staan. Daarbij gaat het niet om een standaard compliment één keer per jaar maar om een structurele waardering voor mensen die zorg leveren, zowel professioneel als mantelzorger. Zorgen voor onze naasten is misschien wel de allerbelangrijkste taak die er is en die verdient meer dan een eenmalige bonus.

 

 

Wil je meer weten?

Wil je meer blogs lezen van De Andere Zaak of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Schrijf je in voor handige tips en blogs of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan! 

Over mij

Als moeder van een kind met een beperking, weet ik hoe lastig het is alle ballen in de lucht te houden. Bovenop alle ‘normale’ uitdagingen, krijg je nog zoveel méér op je bordje. Ik coach moeders naar een betere balans tussen werk-privé-zorg taken zodat er ruimte ontstaat om meer te genieten van het leven.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Leven na de lockdown

Leven na de lockdown

Voor ouders is de druk nog nooit zo hoog geweest als nu. Door Corona is elk gezin op zichzelf teruggeworpen. Doordat alles dicht ging en de gezinnen niet meer konden worden ontlasten, werd ineens pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar gezinnen met een gehandicapt kind zijn.

lees verder
Werk en zorg combineren in de toekomst

Werk en zorg combineren in de toekomst

De combinatie werk & zorg is niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer je kind extra zorg nodig heeft en dit in de toekomst niet zal veranderen. De keus om te werken of niet, is een lastige. Werk is zoveel meer dan alleen een inkomen genereren. Werk is ook een stuk van je identiteit en zorgt voor een gevoel van zingeving.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin