December is dé feestmaand. Tijdens de feestdagen ‘moet’ alles gezellig zijn. Maar wat als je het best een uitdaging vindt om deze maand door te komen zonder uitgeput te raken?

Half november begint het al met de intocht van Sinterklaas. Drukte, onverwachte gebeurtenissen, rondspringende pieten, cadeautjes, laat naar bed op pakjesavond. Dit legt de bodem voor een chronische vermoeidheid en dus, korte lontjes. De week voor kerst komt de absolute climax op school. Ouders worden overspoeld met verzoeken om te komen helpen met allerlei activiteiten.  Kerststukjes knutselen, kerstdiners voorbereiden, opruimen, noem maar op. En wanneer je meerdere kinderen op verschillende scholen hebt zitten, krijg je al deze verzoekjes in meervoud. Dan is het maar te hopen dat er deze week géén kerstborrel gepland staat op je werk.

Veel kinderen met een verstandelijke beperking of een vorm van autisme, vinden al die drukte en ongestructureerde situaties, lastig. Daarbij leveren de feestdagen veel momenten van niet ingevulde tijd op, wat de verwarring nog groter maakt. Visites en kerstdiner lijken gezellig maar wanneer het kind zich niet kan handhaven, is het voor de ouders snel gedaan met de feestvreugde.

Om die reden, hier een aantal tips om de feestdagen door te komen:

  • Visualiseer de dagindeling tijdens de feestdagen
  • Plan een uitstapje naar het park of de speeltuin om even een frisse neus te halen vóór de visite komt of voordat je zelf op visite gaat
  • Als het mogelijk is, plan een brunch in plaats van een diner. Net zo gezellig en de kinderen kunnen op een normale tijd naar bed (en jij met je voetjes omhoog)
  • Voor de momenten van niet ingevulde tijd, zet een leuke film op
  • Neem kleurboeken, speelgoed en de Ipad overal mee naartoe
  • Zeg vooral ‘nee’ tegen alles wat voelt als teveel ‘moeten’
  • Maak het eten niet te uitgebreid en maak het jezelf vooral makkelijk. Zo is een ‘American-style’ brunch zeker aan te bevelen. Iedereen iets lekkers mee en je deelt de inspanningen

Als we ons een beetje minder druk maken, valt er best wat te genieten. Blijf vooral rustig doorademen en bedenk; het wordt vanzelf weer januari!

Zorg goed voor jezelf en je geliefden. Ik wens iedereen fijne dagen en een goed begin van het nieuwe jaar!

Pin It on Pinterest

Share This