De zomervakantie breekt aan. Sommige mensen verzuchten dat ze er echt aan toe zijn en anderen zien er best een beetje tegenop. Zeker na de Coronaperiode waarin de kinderen zo lang thuis geweest zijn, waren we net een beetje aan het proeven van het ‘normale’ leven.

Zes weken vakantie betekent ook zes weken tijd die ingevuld moet worden door ouders. Wanneer een kind naar de opvang gaat, is er in ieder geval regelmaat en structuur maar wanneer kinderen thuis blijven, is dat een stuk vrijblijvender.

Door Corona gaat niet iedereen op vakantie. Sommigen blijven liever thuis om het zekere voor het onzekere te nemen. Hoe zorg je er dan voor dat het een beetje leuk blijft? Is er voldoende tijd voor ontspanning en hoe heb je de zorg geregeld?

Wat zeker helpt om de zomervakantie leuk te houden, is een goede planning. Misschien niet het eerste idee bij het woord vakantie maar kinderen met een verstandelijke beperking of autistische kenmerken, hebben hier heel veel baat bij. En wanneer je kinderen lekker in hun vel zitten, heb jij ook een fijne tijd. Dus ik kan het niet vaak genoeg herhalen:

Maak een planning

Een totaalplanning: Het helpt om van te voren na te denken over de indeling van deze zes weken. Een totaalplanning met zaken als: hoe ziet de opvang eruit, welke PGB’ ers zijn ingedeeld, wanneer werken we en wanneer is er tijd voor ontspanning.

Een week of dagplanning: deze planning dient om overzicht te creëren voor je kind. Zo visualiseer je wat de activiteiten voor de volgende dag zijn. Dit geeft rust en overzicht. Je kunt dit doen door gebruik te maken van een planbord maar een simpele tekening van de activiteiten voor de volgende dag kan ook genoeg zijn.

Zorg goed voor jezelf

Ik zak het eerlijk zeggen, ik keek in het verleden altijd op tegen de zomervakantie. Daardoor heb ik geleerd dat het belangrijk is om voldoende ondersteuning in te schakelen. Wij kiezen daarom al een paar jaar voor een camping in Frankrijk die ouders echt zorg uit handen probeert te nemen en de weken thuis plannen we voldoende PGB’ers in. Zo blijft het voor iedereen te doen en zorgen we ervoor dat het gezellig blijft thuis. Ik hoop dat jij ook voldoende hulp en steun hebt kunnen organiseren.

Zorg goed voor jezelf én elkaar en heb een fijne zomer!   

Wil je meer weten over de Ander Zaak?

Heb je een vraag aan De Andere Zaak of wil je ergens informatie over? Neem vrijblijvend contact op!

Pin It on Pinterest

Share This