Mama, wat gaan we doen? Wanneer onze zoon wakker wordt, is dit het eerste wat hij vraagt. Zodra hij de highlights van de dag weet, lijkt hij te ontspannen. Om die reden werken wij thuis met een planbord.

Een planbord biedt structuur. Het visualiseert de diverse activiteiten en geeft een tijdskader; wat komt eerst en wat daarna? Kinderen krijgen hierdoor overzicht en houvast en kunnen zich voorbereiden op wat komen gaat. Wanneer zij het even niet meer weten, kunnen zij zelf terugkijken. Dit bevordert dus ook de zelfredzaamheid van het kind.

Ik zal eerlijk zijn, het was best een zoektocht om te ontdekken wat voor ons gezin handig was. Er zijn heel veel planborden te koop met kant en klaar pakketten. Dat kan een mooie oplossing zijn maar dan heb je minder vrijheid in het personaliseren van de informatie.

Wat ook een punt bij een planbord is; je moet elke dag de discipline opbrengen om het bij te werken. Wanneer je het niet consequent gebruikt, gaat het niet leven voor je kind.

Onze ervaring is, hoe simpeler, hoe beter. Niet teveel informatie tegelijkertijd geven en herkenbare, simpele picto’s of foto’s gebruiken. Wij zijn zelfs van een weekplanner terug gegaan naar een planbord met twee dagen; vandaag en morgen. Uiteraard komt dit door de verstandelijke beperking van ons kind. Wanneer een kind meer informatie aankan,  is een weekplanning ook prima.

Ons planbord is gemaakt van een simpel whiteboard. Het leuke is dat we daar ook op kunnen schrijven en tekenen. Tegenwoordig tekenen we sommige situaties waar we geen picto voor hebben. Dit werkt heel interactief. Je kunt dan samen de activiteit bespreken en de informatie op het bord tekenen.

Wil je ook een planbord maken? Ik heb mijn tips voor je verwerkt in een e-book wat je gratis kunt downloaden. Ik kan het je écht aanraden, het is de investering meer dan waard!

Ja, ik wil het e-book!

Het kost even wat tijd, maar dan heb je wél een planbord wat je helemaal naar eigen inzicht kunt gebruiken en aanpassen aan jouw situatie. Ga er snel mee aan de slag en je zult snel de voordelen ontdekken!

Pin It on Pinterest

Share This