Om je fit te voelen en leuk gezelschap te zijn (en te blijven) voor anderen, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Dat lijkt een open deur en toch is dit lastig wanneer dingen in je leven moeizaam lopen en wanneer er sprake is van stressfactoren zoals een hoge zorglast. In de meeste gevallen leidt veel stress automatisch tot een vicieuze die onze gezondheid ondermijnt.

Wanneer je in zo’n vicieuze cirkel zit, voelt het alsof er geen uitweg is. Stug doorgaan is dan vaak het enige wat je weet te bedenken; ‘ik moet het wel volhouden, want anders….’

Als mensen aan je vragen; ‘zorg je wel goed voor jezelf?’ wuif je dat weg; je niet zou weten hoe je dat moet doen. Je denkt ook nog; ‘jij hebt makkelijk praten, als jij in mijn situatie zou zitten, dan zou je wel weten waarom het niet kan!’ Zulke gedachten maken jouw eenzaamheid groter en de oplossing lijkt nóg verder weg.

Om voor jezelf te zorgen, is het noodzakelijk jouw eigen grenzen te (leren) kennen. Pas als je weet waar die grenzen ongeveer liggen, kun je er iets mee doen. Maar wat als je dit niet voelt, hoe weet je dan waar ze zijn?

Grenzen voel je in je lijf

Ons lichaam is een fantastisch mechanisme dat feilloos aangeeft wat er speelt. Je kunt jouw grenzen voelen door letterlijk even stil te staan. Vraag jezelf op gezette tijden eens af, hoe voel ik me eigenlijk? Wat voel ik in mijn lichaam?

Misschien merk je dat je moe bent of erg gespannen, dat je pijn hebt in jouw rug of dat de spieren in jouw schouders erg vast zitten.

Saboterende en sussende gedachten

Vertaal dat gevoel eens naar jouw situatie en bedenk; waarom voel ik me zo? Vaak kennen we de oorzaak wel maar we weten niet hoe we er verandering in aan moeten brengen, dus laten we heb daarbij. We sussen onszelf met de overtuiging dat het nou eenmaal zo is, dat er niets aan te doen valt. We relativeren onze situatie met saboterende gedachten als;

‘Ik moet dit nu eenmaal doen’

‘Er is niemand die dit kan overnemen’

‘Voor mij is het niet weggelegd’

‘Het gaat toch niet lukken om dit te veranderen’

Vervolgens zuchten we een keer, pakken een zak chips en een fijn glas wijn en zetten Netflix aan, toch?

Wat zou het je brengen als je jouw situatie wél kon beïnvloeden?  

Stel je nou eens voor dat je wél iets zou veranderen aan jouw leven? Hoe zou dat zijn? Wat zou je dan voelen en hoe zou het met jou gaan?

Voelt het fijn om daaraan te denken?

Gun jij jezelf een meer ontspannen leven?

Dan is het nu tijd om de strijd aan te gaan met jouw eigen belemmerende gedachten! De enige weg naar verandering is de saboteurs de deur uit gooien en met jezelf een actieplan maken. Dit hoeven geen grote stappen te zijn, juist niet! Als je kleine doelen stelt, is de kans op succes vele malen groter. Kies bijvoorbeeld 3 dingen die op korte termijn iets zouden kunnen veranderen aan jouw situatie. Hoe klein ook, waardeer elk klein succesje! Het mooie hieraan is, dat als je eenmaal in de ACTIE-modus zit, dit werkt als een vliegwiel! En zoals je misschien weet, als een vliegwiel eenmaal draait, is het moeilijk af te remmen!

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Bekijk wat de Andere Zaak voor je kan betekenen

Pin It on Pinterest

Share This