Op 10 november is het de dag van de mantelzorger lees hier meer over de dag van de mantelzorger 

Als ouder van een kind met een beperking, ben je ook mantelzorger. Niet voor even, maar voor altijd. Dat doe je met liefde, je houdt immers van je kind. Maar toch, het kan af en toe best pittig zijn om zorg te combineren met het dagelijks leven van werk en gezin.

Hoe doe jij dat? Hoe zorg jij ervoor dat je niet opgebrand raakt? Als je veel aan je hoofd hebt, is nadenken over ‘iets voor jezelf doen’ misschien niet het eerste waar je op zit te wachten. Tóch moet je het doen. Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt, kun je op de langere termijn ook niet meer voor anderen zorgen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen een gezond leven niet alleen beoordelen op fysieke gezondheid. Wat mensen vooral belangrijk vinden, is een betekenisvol leven. Dit houdt in dat wij het belangrijk vinden iets te betekenen voor anderen of voor het grotere geheel. Dat betekent niet dat het altijd leuk moet zijn, maar wel dat het dat het er toe moet doen, dat het zinvol is.

Mantelzorg is absoluut betekenisvol. En daarin schuilt zomaar het gevaar jezelf een beetje te verliezen. Hoe betekenisvol mantelzorg ook is, er zijn meerdere facetten in het leven die aandacht behoeven.

Kijk hier voor een test die je kunt doen om te beoordelen hoe het ervoor staat met de balans in jouw leven.

Er zijn  6 pijlers gedefinieerd die bijdragen aan een positieve gezondheid. Vervolgens ontstaat een spinnenwebmodel wat je kunt uitprinten en wat jou inzicht verschaft in jouw positieve gezondheid. Wanneer je inzichtelijk hebt op welke pijlers je niet goed scoort, weet je ook waar je aandacht aan moet besteden.

Lieve mantelzorger, zorg goed voor jezelf, want het mooiste wat jij je kind kunt geven, dat ben jij!

Ik wens je een mooie (mantelzorg) dag!

Pin It on Pinterest

Share This