Home » Blog » Overbelasting » Meervoudig uitgedaagde mantelzorgers

Meervoudig uitgedaagde mantelzorgers

door | 9 nov, 2022 | Overbelasting

De dag van de mantelzorg

Op 10 november is de dag van de mantelzorg, een dag waarop stil gestaan wordt bij al die mensen die dagelijks zorgen voor een naaste. Ruim 4,4 miljoen mensen in Nederland hebben een mantelzorgtaak en 1 op de 4 combineert dat met een baan. De verwachting is dat de vraag naar zorg in 2040 zo groot is dat elke Nederlander voor een naaste zal zorgen.

Is mantelzorg een keuze?  

Zorgen voor een ander doen mensen uit liefde en/of verantwoordelijkheidsgevoel. Mantelzorg overkomt je als het ware. Het voelt meestal niet als een vrije keuze. Gelukkig geeft zorgen voor een ander ook veel voldoening. De uitdaging zit in het vinden van een balans tussen geven en nemen, tussen zorgen voor een ander én zorgen voor jezelf.  Dat vraagt het vermogen om hulp te vragen én je eigen grenzen te bewaken. Niet direct de eerste kernkwaliteit van de meeste (dus niet alle!) vrouwen. En laten uitgerekend nu die vrouwen de meeste mantelzorgtaken uitvoeren.

Dan is er ook nog een menopauze

Op 18 oktober is het wereld menopauzedag. Ook een belangrijk thema wat gelukkig steeds meer aandacht krijgt. De menopauze, ook wel de overgang genoemd, is een levensfase die voor iedereen verschillend kan zijn maar ongeveer 80% van de vrouwen geeft aan op een gegeven moment last te hebben van overgangsklachten. Van de vrouwen die veel klachten hebben, wordt ongeveer de helft hierdoor beperkt in hun werk terwijl maar slechts 3% hierover in gesprek gaat met hun werkgever. Women Inc vraagt met de campagne doorbreekdecyclus aandacht voor deze levensfase.

Combinatie van mantelzorg en overgang

Dé mantelzorger bestaat niet maar gemiddeld voeren vrouwen meer mantelzorgtaken uit dan mannen en gaan zij tijdens de levensfase van de overgang (45+) meer mantelzorgtaken uitvoeren. Het is misschien niet het meest sexy onderwerp wat je wilt bespreken met je leidinggevende maar het zou een groot verschil kunnen maken. Al was het maar omdat bij vrouwen vanaf 45 jaar ruim een derde*) van het ziekteverzuim aan de overgang gerelateerd is en 18% van het verzuim mantelzorg gerelateerd is.

Meervoudig uitgedaagd

Wat betekent dit dan voor moeders van een kind met een beperking? Zij zijn immers levenslange mantelzorgers waarbij de zorg met het verstrijken van de jaren niet minder wordt. De zorgbehoefte van het kind verandert wel richting volwassenheid maar zal nooit verdwijnen. Hierdoor ervaren ouders van een kind met een beperking überhaupt vaker overbelasting of burn-out op enig moment in hun leven. Stel je nu eens voor dat deze vrouwen in de overgang raken en mogelijk nog extra mantelzorgtaken krijgen bijvoorbeeld voor hun ouder wordende ouders? Dan heb je dus een meervoudige uitdaging om vitaal te blijven en eventueel deel te blijven nemen aan het arbeidsproces

Werkgevers hebben een belangrijke rol

Uit onderzoek blijkt dat organisaties die rekening houden met de werkprivébalans beter presteren en minder ziekteverzuim hebben. In deze krappe arbeidsmarkt is het extra belangrijk mensen te behouden en oog en oor te hebben voor medewerkers. Leidinggevenden die signalen kunnen herkennen en meedenken in flexibele oplossingen of kunnen doorverwijzen naar de juiste hulpbronnen zijn daarin heel belangrijk.

Samen kijken naar wat werkt

In gesprek gaan over maatwerkoplossingen blijkt in alle gevallen dé oplossing om de combinatie werk, mantelzorg en/of overgang mogelijk te maken. Dat is maatschappelijk gezien belangrijk voor de arbeidsmarkt en belangrijk voor deze vrouwen zelf. Naast een financiële zekerheid biedt werk zoveel meer, het is bijvoorbeeld ook een uitlaatklep en een bron van zingeving.

Advies nodig bij de combinatie werk & zorg?

Ben je moeder van een kind met een beperking en loop jij tegen de combinatie gezin, werk en extra zorgtaken aan? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

Over mij

Als moeder van een kind met een beperking, weet ik hoe lastig het is alle ballen in de lucht te houden. Bovenop alle ‘normale’ uitdagingen, krijg je nog zoveel méér op je bordje. Ik coach moeders naar een betere balans tussen werk-privé-zorg taken zodat er ruimte ontstaat om meer te genieten van het leven.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Ben ik overbelast?

Ben ik overbelast?

Er bestaan heel wat artikelen die verwijzen naar overbelasting, maar wat is nou precies overbelasting? Feitelijk zegt dit dat er sprake is van een...

lees verder
Slapeloze nachten

Slapeloze nachten

Er stond een prachtig artikel in het NRC over ouders met slapeloze nachten en oh, wat kon ik met deze uitgeputte ouders meevoelen. De eerste vier á...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst om de laatste artikelen te ontvangen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin