Home » Blog » Persoonlijke verhalen » Werk en zorg combineren, hoe dan?

Werk en zorg combineren, hoe dan?

door | 16 jun, 2023 | Persoonlijke verhalen, Praktische tips

Werken in combinatie met een zorgintensief kind is niet perse vanzelfsprekend. Zeker in de eerste jaren komt er zoveel op je af dat het moeilijk is om alle ballen in de lucht te houden. En dan kan stoppen met werken weer wat lucht geven.

Het zijn toch vaak de moeders die stoppen

In Nederland zijn het toch vaak de moeders die minder gaan werken of helemaal stoppen. Bij ons thuis ging het niet anders ondanks dat mijn werk juist zo belangrijk voor mij was. Ik was heel blij dat ik naast de zorg nog iets voor mezelf had maar thuis liep het aan alle kanten spaak. De beslissing om te stoppen viel mij enorm zwaar maar ik zag geen uitweg meer. Om eerlijk te zijn, vond ik het doodeng en was bang om in een diep donker gat te glijden.

Wie ben je nog zonder werk?

Een zwart gat bleef gelukkig uit maar ik moest mijzelf wel opnieuw uitvinden. Wie ben je nog als je geen werk meer hebt? Moeder, vrouw, dochter, zus, gezinsmanager, casemanager, administrateur, schoonmaakster, vraagbaak, kok, tuinvrouw, coördinator? Er zijn heel veel rollen die je vervult maar ik kon die niet op waarde schatten. Voor mij voelde het als irrelevant en uitgerangeerd.

Terugkijkend had ik er zeker een oordeel over. Thuisblijfmoeder was misschien wel het laatste wat ik later wilde worden. Ik ben geboren in de jaren 70 en opgevoed met het idee dat je als vrouw je eigen broek moet kunnen ophouden. De slogan ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ lag nog vers in mijn geheugen. Dat is een mooie gedachte maar die zat mij nu in de weg om mezelf te waarderen voor het onbetaalde werk wat ik deed.

Het hoeft niet voor altijd te zijn

Wat mij uiteindelijk heeft geholpen is om de situatie als een tijdelijke fase te gaan zien. Door mezelf te vertellen dat het niet voor altijd zo hoeft te blijven, kreeg ik weer nieuw perspectief. Ik besloot het als een project te gaan zien. Het project ‘rust creëren thuis’ was noodzakelijk om als gezin weer op de rit te komen. Zodra er meer rust was, kon ik gaan nadenken over een andere invulling van mijn werkzame leven. En zoals bij elk project, had ik in de tussentijd heel wat ervaring opgedaan die mij later van pas kwam.

Nadenken over mijn mogelijkheden

De periode van afstand heb ik uiteindelijk gebruikt om na te denken over wat ik nu echt wilde worden. Daarbij vroeg ik mij af welk werk ik kon en wilde doen in combinatie met mijn thuissituatie. Wat is daarvoor nodig, wat zou ik willen, wat heb ik te bieden en hoe kunnen we dat als gezin organiseren?

In deze periode vroeg ik mij vaak af hoe andere moeders dat deden. Ik bedacht me dat wanneer ik hiermee worstel, ik vast niet de enige zou zijn. Daar is mijn inspiratie voor mijn coachpraktijk De Andere Zaak en later voor het Magazine Anders ontstaan. Het idee om andere moeders te interviewen over het thema gezin, werk en extra zorgtaken om zo van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Want van wie kunnen we nou beter leren dan van andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt?

Het is mogelijk, ook voor jou!

Uiteindelijk is de vraag ‘hoe combineer je gezin, werk en extra zorgtaken?’ de drijfveer geworden voor mijn huidige werkzaamheden. Het is mijn missie geworden om andere vrouwen hiermee te helpen. Werk is zoveel meer dan alleen maar geld verdienen en als je het wilt, dan is de combinatie mogelijk.

Wil jij ook aan de slag met dit onderwerp en durf jij misschien te dromen over een andere invulling van je leven? Dan is onderstaand webinar iets voor jou! Dit webinar organiseer ik samen met Veronique Werz, founder van stichting Lotje&co en de community wat niemand weet …’

Webinar Werk en mantelzorg

Durf jij te dromen over een andere invulling van je leven? En heb jij wat te kiezen als het gaat over de zorg voor je kind? Durf en kun jij de zorg uit handen geven zodat jij (zelfs met een gat in je cv) weer aan het werk kunt? Tijdens dit webinar gaan we daarmee aan de slag. 

Over mij

Als moeder van een kind met een beperking, weet ik hoe lastig het is alle ballen in de lucht te houden. Bovenop alle ‘normale’ uitdagingen, krijg je nog zoveel méér op je bordje. Ik coach moeders naar een betere balans tussen werk-privé-zorg taken zodat er ruimte ontstaat om meer te genieten van het leven.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Hoe doe jij dat nou?

Hoe doe jij dat nou?

Na een depressie en ziekteperiode weet Samantha haar verdriet over het anders zijn van haar zoon om te zetten in iets positiefs. Zij schreef het kinderboek ‘De avonturen van de kleine leeuw. Ik ben anders, net als jij’

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin