Werk, gezin en mantelzorg combineren is voor de meeste ouders bij tijd en wijle een uitdaging. Wanneer dit voor iedereen geldt, waarom zou je dan een webinar voor ouders van met een zorgintensief kind organiseren?

Meer zorg, meer te regelen

Het is een simpele optelsom; wanneer je kind meer zorg nodig heeft, moet er thuis meer geregeld worden. De inspanning die dat kost, gaat af van de tijd die je kunt spenderen aan iets anders. De zorg voor je kind kun je nu eenmaal niet een tijdje stopzetten, dat gaat altijd door. Zeker de eerste jaren waarin kinderen klein zijn, vraagt dat veel van ouders.  

Toch vaak de moeders

Hoe ouders het thuis regelen, is afhankelijk van vele factoren maar gemiddeld genomen nemen de moeders de meeste zorgtaken op zich. Nederland wordt vaak het partimeparadijs genoemd omdat zo’n 70% van de vrouwen deeltijd werkt en dit combineert met gezin en (mantel-)zorgtaken. Deze deeltijd cultuur draagt eraan bij dat degene met de kleinere baan, meestal stopt met werken wanneer de druk te hoog wordt.

Gut kind, moet jij eigenlijk wel willen werken?

De omgeving ziet de ouders worstelen met alle regeltaken. Zo’n 60 % van de ouders is ook een periode overwerkt of raakt burn-out en zo’n 78% besluit minder te werken of stopt helemaal omdat de combinatie niet meer te maken valt. Niet zelden wordt ook de druk gevoeld vanuit de omgeving die zich soms hardop afvraagt waarom de vrouw nou zo nodig moet werken met ‘zo’n kind’.

Dan maar stoppen

Stoppen met werken kan verlichting geven thuis waardoor iedereen weer wat beter gaat functioneren. Doktersafspraken, het regelen van de juiste zorg, gesprekken met professionals, het draaien van het gezin, alles verloopt soepeler wanneer er iemand is die dit op zich neemt. Toch ervaart een deel van deze moeders dat ze daar wel iets voor heeft moeten opgeven, namelijk haar baan en persoonlijke ambities.  

Eindstation?

De beslissing om te stoppen met werken, is geen gemakkelijke. Werk is namelijk zoveel meer dan alleen geld verdienen. Het zegt ook iets over wie jij bent, over jouw kwaliteiten en bijdrage aan de maatschappij. In je werkzame leven vervul je een andere rol dan thuis. Namelijk een rol waar je zelf voor hebt gekozen, in tegenstelling tot de rol van ‘casemanager’ voor je zorgintensieve kind.

Wie zit er nou op mij te wachten?

Wanneer er thuis weer wat rust ontstaat en de zorg goed is geregeld, ontstaat er weer ruimte om na te denken over werk. Maar dan slaat ook de twijfel toe.  Veel vrouwen hebben nog geen beeld bij hoe ze dat kunnen regelen thuis en ervaren ook onzekerheid over hun mogelijkheden. Zit er überhaupt wel een werkgever te wachten op een medewerkster die misschien niet zo flexibel is?

 Zoveel kwaliteiten en vaardigheden

Als moeder van een zorgintensief kind, ontwikkel je een heleboel vaardigheden die heel waardevol zijn in een baan. Door alles wat je moet regelen, alle bureaucratische regelgeving waar je doorheen moet, alle partijen die je moet bewegen om de zorg rondom jouw kind te regelen, heb je heel wat ervaring opgedaan. Daardoor heb je nu vaardigheden waar werkgevers in de huidige krappe arbeidsmarkt om zitten te springen! Wat dacht je van: 

 • Denken in mogelijkheden
 • Doorgaan waar anderen stoppen
 • Creativiteit
 • Assertiviteit
 • Kritisch inzicht
 • Stressbestendigheid
 • Netwerken
 • Verantwoordelijkheid
 • Emotionele intelligentie
 • Open minded zijn
 • Omgaan met conflicten
 • Time management

‘Zo fijn dat er aandacht voor is’

Toen wij onlangs een eerste webinar werk en mantelzorg organiseerde voor ouders met een zorgintensief kind, merkte wij dat hier echt behoefte aan is. Het delen van ervaringen met andere moeders in een vergelijkbare situatie zorgde voor verbondenheid en inspiratie. Het werd als prettig ervaren om hierover met elkaar in gesprek te gaan en daarbij te kijken naar de mogelijkheden. Het ontdekken van nieuwe kwaliteiten gaf hernieuwd zelfvertrouwen en boorde energie aan om uit de comfortzone te stappen.

Een nieuw webinar

Omdat het eerste webinar zo goed ontvangen werd, organiseren we een tweede. Ben jij ook ouder van een zorgintensief kind (vaders mogen uiteraard ook aansluiten!) en denk jij erover na om weer aan het werk te gaan? Schrijf je dan hieronder in en dan zien we je graag op woensdag 28 juni.

 

Webinar werk en mantelzorg

‘De enige feedback die ik heb was dat het te kort was haha’

Dit zei Evelien nadat ze ons webinar Werk&Mantelzorg had gevolgd. Wil jij dat nou ook?

De inschrijving is weer open. Meld je alvast aan en dan zien we je graag op woensdag 28 juni.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This