Home » Blog » Overbelasting » Werk en mantelzorg mogelijk maken

Werk en mantelzorg mogelijk maken

door | 21 jan, 2022 | Overbelasting

Vanuit mijn overtuiging dat werk een belangrijke rol speelt in het leven van veel mensen, wil ik een bijdrage leveren aan het Mantelzorgvriendelijk(er) maken van organisaties. Om dit te realiseren, zal ik als Adviseur Werk en Mantelzorg bij de Stichting Werk&Mantelzorg organisaties gaan adviseren over dit thema. Wanneer organisaties mantelzorgvriendelijk werken, komt dit alle vrouwen met een kind met een beperking die gezin, werk en extra zorg combineren ook ten goede.
In Nederland combineert 1 op de 4 werkenden hun werk met mantelzorgtaken.

Door aandacht te vragen en zorgtaken bespreekbaar te maken op het werk, voelt een mantelzorgende medewerker zich gehoord en kunnen collega’s en leidinggevenden meedenken in oplossingen. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers die zich gesteund voelen, een betere balans ervaren tussen werk en mantelzorg, minder lichamelijke klachten ervaren en zich minder vaak ziek melden dan mantelzorgers die geen steun ervaren.

Bewustwording creëren is belangrijk

Zelf heb ik mij lange tijd niet herkend in de term ‘mantelzorger’. Als ouder zorg je voor je kind uit liefde en ik stond er niet bij stil dat alle extra zorgtaken onder mantelzorg vallen. En wanneer je niet weet dat je mantelzorger bent, weet je ook niet welke regelingen er zijn en wat er gedaan kan worden om de combinatie werk-privé beter in balans te krijgen.
Delen van ervaringen
Zoals ik met mijn Magazine Anders in beeld heb gebracht, is het onder de aandacht
brengen van dit thema nodig om bewustwording te creëren en elkaar te stimuleren
hierover in gesprek te gaan. Het delen van ervaringsverhalen helpt om herkenning te vinden en draagt bij in het leren van elkaar. Juist voor moeders met een kind met een beperking is dit belangrijk omdat de zorgtaak structureel is en de zorg in de loop der jaren meestal niet minder wordt. Hoe kun je dan gezin, werk en zorg combineren en zelf ook nog een beetje leuk leven leiden?

Loop jij ergens tegenaan?

Ervaar jij dat de combinatie gezin, werk en extra zorgtaken veel van je vraagt? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt en wil je daarover eens sparren? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te ontdekken wat De Andere Zaak voor je kan betekenen

Over mij

Als moeder van een kind met een beperking, weet ik hoe lastig het is alle ballen in de lucht te houden. Bovenop alle ‘normale’ uitdagingen, krijg je nog zoveel méér op je bordje. Ik coach moeders naar een betere balans tussen werk-privé-zorg taken zodat er ruimte ontstaat om meer te genieten van het leven.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Slapeloze nachten

Slapeloze nachten

Er stond een prachtig artikel in het NRC over ouders met slapeloze nachten en oh, wat kon ik met deze uitgeputte ouders meevoelen. De eerste vier á...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin