Vanuit mijn overtuiging dat werk een belangrijke rol speelt in het leven van veel mensen, wil ik een bijdrage leveren aan het Mantelzorgvriendelijk(er) maken van organisaties. Om dit te realiseren, zal ik als Adviseur Werk en Mantelzorg bij de Stichting Werk&Mantelzorg organisaties gaan adviseren over dit thema. Wanneer organisaties mantelzorgvriendelijk werken, komt dit alle vrouwen met een kind met een beperking die gezin, werk en extra zorg combineren ook ten goede.
In Nederland combineert 1 op de 4 werkenden hun werk met mantelzorgtaken.
Door aandacht te vragen en zorgtaken bespreekbaar te maken op het werk, voelt een mantelzorgende medewerker zich gehoord en kunnen collega’s en leidinggevenden meedenken in oplossingen. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers die zich gesteund voelen, een betere balans ervaren tussen werk en mantelzorg, minder lichamelijke klachten ervaren en zich minder vaak ziek melden dan mantelzorgers die geen steun ervaren.
Bewustwording creëren is belangrijk
Zelf heb ik mij lange tijd niet herkend in de term ‘mantelzorger’. Als ouder zorg je voor je kind uit liefde en ik stond er niet bij stil dat alle extra zorgtaken onder mantelzorg vallen. En wanneer je niet weet dat je mantelzorger bent, weet je ook niet welke regelingen er zijn en wat er gedaan kan worden om de combinatie werk-privé beter in balans te krijgen.
Delen van ervaringen
Zoals ik met mijn Magazine Anders in beeld heb gebracht, is het onder de aandacht
brengen van dit thema nodig om bewustwording te creëren en elkaar te stimuleren
hierover in gesprek te gaan. Het delen van ervaringsverhalen helpt om herkenning te vinden en draagt bij in het leren van elkaar. Juist voor moeders met een kind met een beperking is dit belangrijk omdat de zorgtaak structureel is en de zorg in de loop der jaren meestal niet minder wordt. Hoe kun je dan gezin, werk en zorg combineren en zelf ook nog een beetje leuk leven leiden?
0 Reacties